0297-769018

Welkom bij Slijterijhetfust.nl

Grand Cru Classé

In 1855 werd een classificatiesysteem opgesteld voor de châteaux in Bordeaux. Dit gebeurde aan de hand van de destijds geldende prijzen voor de verschillende châteauwijnen. Desondanks weerspiegelde de classificatie de werkelijke kwaliteit en populariteit van de châteaux. Sindsdien heeft deze lijst weinig wijzigingen ondergaan en is nog steeds enorm belangrijk voor de prijsklasse van de huidige topwijnen.

Artikelen 1 tot 10 van 31 in totaal

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Page:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  1. Château Mouton Rothschild Premier Grand Cru Classé

    Baron Philippe de Rothschild Chateau Mouton Rothschild Premier Grand Cru Classé

    Prijs op aanvraag, neem bij interesse contact op met 020-6830882 / [email protected] Het Château Mouton-Rothschild is een beroemd wijngoed in Frankrijk. Het ligt in de Bordeaux in Pauillac, aan de grens met Saint-Estèphe. Het ligt naast een ander beroemd wijngoed: Château Lafite-Rothschild. Château Mouton-Rothschild is geclassificeerd als Premier Grand Cru Classé volgens het classificatiesysteem voor Bordeauxwijn van 1855 echter pas sinds 1973 (na 51 jaar lobbyen is dit de enige grote verandering sinds 1855); voorheen was het een Deuxième Cru classé. Het wijngoed omvat 74 hectare en er wordt ongeveer 80% cabernet sauvignon, 8% merlot, 10% cabernet franc en 2% petit verdot aangebouwd. De tweede wijn van het wijngoed heet Le Petit Mouton de Mouton-Rothschild. Mouton-Rothschild is een uiterst genuanceerde, diepe, rijke Pauillac. Vooral in volle rijpheid is de Mouton-Rothschild aan zijn bouquet te herkennen, puur cabernet sauvignon. Meer info
  2. Château Beau-Séjour Bécot

    Chateau Beau-Sejour Becot, Saint-Emilion Grand Cru

    Château Beau-Séjour Bécot Dit domein is ingeplant op het plateau van St. Martin de Mazerat in het hartje van de St-Emilion. De eigenaar is Gerard Becot en de wijn wordt gemaakt door de bekende oenoloog Michel Roland. Oppervlakte van 16ha52 en een dichtheid van 6200 wijnstokken per hectare. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedraagt 35 jaar. Hiermee halen ze een productie van ongeveer 60.000 flessen per jaar. Algemeen geeft deze wijn rijke, fruitige aroma's met een stevige afdronk. Een wijn die men best enkele jaren kan laten rijpen vooraleer hem te drinken. 70% Merlot 24% Cabernet Franc 6% Cabernet Sauvignon Meer info
  3. Château Beychevelle

    Chateau Beychevelle, Saint-Julien

    Château Beychevelle 2e wijn: Amiral de Beychevelle 85 hectare 60% Cabernet Sauvignon 28% Merlot 8% Cabernet Franc 4% Petit Verdot Voor Jean-Louis de Nogaret de La Valette, de eerste hertog van Epernon en gouverneur van Guyenne, was 1587 een memorabel jaar, want hij werd toen benoemd tot Admiraal van Frankrijk, trad in het huwelijk en verwierf als bruidsschat het Château du Médoc. Dit kreeg daarna de naam Beychevelle, een verbastering van de Franse uitdrukking baisse voile (strijk het zeil), een bevel dat als eerbetoon aan de admiraal werd gegeven op schepen die langs het château voeren. Het slot ging door vele handen voordat het in 1757 door de markies van Brassier geheel verbouwd werd in somptueuze en tegelijk elegante stijl van die tijd. Nog steeds is Beychevelle een architectonisch juweel, rechtlijnig en harmonisch, met aan de voorzijde een eeuwenoude ceder en aan de achterkant een stijlvol park met standbeelden. Door de groep GMF (Grand Mutuelle des Fonctionnaires) is sinds 1983 veel in Beychevelle geïnvesteerd; deze politiek werd voortgezet nadat GMF zich in 1989 had geassocieerd met het Japanse concern Suntory (waaruit Grands Millésimes de France ontstond, de huidige eigenaar). De hier vervaardigde wijn biedt vaak veel gebrand hout dat aanvankelijk pleegt te domineren (20 maanden rijping in 60% nieuwe vaten). Kwalitatief is deze Saint-Julien beslist niet onder de maat voor een 4me cru classé. De wijn is elegant, met tegelijk meestal ferme tannines, gekonfijt, kersen- en besachtig fruit, soms wat paprika en vaak een hint van kruiden. Meer info
  4. Château Brane-Cantenac 3-ième Grand Cru Classé Margaux

    Chateau Brane-Cantenac, Margaux

    Château Brane Cantenac 85 hectare 70% Cabernet Sauvignon 20% Merlot 10% Cabernet Franc In 1838 publiceerde baron Hector de Brane een open brief in Le Producteur, met de aankoniging dat Ch. Gorse-Gui voortaan Ch. Brane-Cantenac zou heten. De afgelopen vier jaar had de baron namelijk zoveel veranderd, dat er volgens hem sprake was van een vrijwel geheel nieuwe bezitting. Bovendien, zo schreef hij, was de naam Brane beslist niet minder dan die van Gorce. Toen al was de wijn geurig, verfijnd en delicaat. Als een zachte westenwind de eerste lentegeuren naar Cantenac bracht, zei men:”Baron de Brane steekt zijn wijnen over.” De huidige vorm van deze Margaux is doorgaans die van beminnelijke, niet buitengewoon geconcentreerde of geschakeerde lichtgewicht, soms zelfs wat mager. Vollere, boeiender wijnen komen echter voor, en onder leiding van Sophie Lurton wordt ondermeer gewerkt aan een verhoging van de kwaliteit van de druiven, via herplantingen en het aanleggen van een drainagesysteem. Vanwege het tere karakter van de wijn blijft de vatlagering beperkt tot 6 maanden, zij het wel in voor een derde à de helft nieuwe barriques. Meer info
  5. Château Canon la Gaffelière
  6. Château Corbin

    Chateau Corbin, Saint-Emilion Grand Cru

    Château Corbin 12,7 hectare 70% Merlot 24% Cabernet Franc 6% Malbec Van traditioneel, ingetogen en tanninerijk is deze wijn sinds de tweede helft van de jaren ’80 veel aansprekelijker en losser van smaak geworden. Tegenwoordig bevat hij ook flink wat romig hout (12 à 15 maanden lagering in voor een derde nieuwe vaten) en een flinke breedte, zonder heel diep of complex te zijn. Meer info
  7. Château Cos d'Estournel mdc

    Chateau Cos d'Estournel, Saint-Estephe

    Château Cos d'Estournel mdc 2e wijn : Les Pagodes de Cos (172200) 64 hectare 60% Cabernet Sauvignon 38% Merlot 2% Cabernet Franc In 1811 besloot Louis Gaspard d’Estournel in het gehucht Cos een wijn te gaan produceren van het allerhoogste niveau. Omdat hij handelde in Arabische paarden die verscheept werden naar en van het Verre Oosten, nam hij ook d’Estournels wijn mee aan boord. Een deel van de partij kwam echter terug. De flessen hiervan bleken zich opmerkelijk goed ontwikkeld te hebben, waarop de ondernemende wijnbouwer besloot in het vervolg al zijn wijn een zeereis te laten maken. Om deze connectie met het Oosten te accentueren verrees ook een château in de vorm van een Oosterse tempel, compleet met pagodetorens. D’Estournel ging er bij herhaling aan failliet, maar na zo’n 20 jaar stond het château er toch. Het is het bizarste, opvallendste van heel Bordeaux. Deze buitengewone behuizing levert ook een buitengewone wijn. Nadat met de 1978 een eerste aanzet was gegeven, stootte Cos d’Estournel met zijn 1982 en latere jaargangen door naar de hoogste top. Dit is te danken aan het voortvarende, deskundige beleid van directeur en mede-eigenaar Bruno Prats, die tal van verbeteringen doorvoorde en grootschalig investeerde. De wijn is vrijwel altijd zeer geconcentreerd van kleur en smaak, met de best mogelijke tannines, een bewonderenswaardig kader van nieuw hout (50 tot 100%) en een rijke, vigoureuze smaak die nuances bevat van dik, meestal zeer rijp fruit (zwarte kersen, zwarte bessen), chocolade, koffie en specerijen. Sinds 1994 is de 2e wijn van dit château ‘Les Pagodes de Cos’ (daarvoor Château Marbuzet), vervaardigt uit de jonge aanplant van Cos d’Estournel. Meerdere jaargangen beschikbaar Meer info
  8. Château Croizet Bages

    Chateau Croizet Bages, Pauillac

    Château Croizet Bages Een 5de grand cru classé uit Pauillac. Het huis Bages stamt uit de 16de eeuw en is in de 18de eeuw door de gebroeders Croizet, die een grote rol hebben gespeeld in de Franse Revolutie, gekocht. In 1853 overgenomen door Julien Calvé uit Bordeaux en in 1934 overgenomen door de familie Quié. Het huis is gesitueerd in de Haut-Bages op zand-kiezel grond en bestaat uit 25 ha waarop 10% cabernet franc, 20% merlot en 70% cabernet sauvignon wat garant staat voor typische Bordeaux: vol, aards, fruit, stevige tannines en lange opleg. De gemiddelde ouderdom van de stokken is 30 jaar. Een topwijn uit een topjaar. Dominante cabernet sauvignon met 20% merlot en 3% petit verdot. Aards, donkerrood fruit, stevige tannines, kruidig, leer, tabak maar nog iets hoekig. Verplicht decanteren en serveren na 1-2 uur. Meer info
  9. Château Du Tertre mdc 5-ème Grand Cru Classé Margaux

    Chateau du Tertre, Margaux

    Château du Tertre mdc 2e wijn: Les Hauts du Tertre 50 hectare 85% Cabernet Sauvignon 10% Merlot 5% Cabernet Franc Op een flinke heuvel (tertre) tronend château dat door druivenstokken wordt omringd. De origine van het domein gaat vermoedelijk terug tot de 12e eeuw. Latere eigenaars zijn o.a. de graven van Ségur en ondernemer Mitchell geweest, die in de 18e eeuw te Bordeaux de eerste glasfabriek bouwde. Na een totale renovatie van de wijngaard en de installaties kwam Du Tertres wijn terug in de belangstelling vanaf eind jaren ’70. Men geeft hem een klassieke opvoeding: twee jaar in voor 30 tot 50% nieuwe fusten. Deze Margaux bezit daardoor veel hout en aanverwante aroma’s, met tannines die kunnen variëren van vrij hard en hecht tot redelijk soepel en rond. Daarnaast heeft de wijn vaak een ondertoon van jamachtig besfruit. Meer info
  10. Château du Tertre

    Chateau du Tertre, Margaux 1,5 Liter

    Château du Tertre mdc 2e wijn: Les Hauts du Tertre 50 hectare 85% Cabernet Sauvignon 10% Merlot 5% Cabernet Franc Op een flinke heuvel (tertre) tronend château dat door druivenstokken wordt omringd. De origine van het domein gaat vermoedelijk terug tot de 12e eeuw. Latere eigenaars zijn o.a. de graven van Ségur en ondernemer Mitchell geweest, die in de 18e eeuw te Bordeaux de eerste glasfabriek bouwde. Na een totale renovatie van de wijngaard en de installaties kwam Du Tertres wijn terug in de belangstelling vanaf eind jaren ’70. Men geeft hem een klassieke opvoeding: twee jaar in voor 30 tot 50% nieuwe fusten. Deze Margaux bezit daardoor veel hout en aanverwante aroma’s, met tannines die kunnen variëren van vrij hard en hecht tot redelijk soepel en rond. Daarnaast heeft de wijn vaak een ondertoon van jamachtig besfruit. Meer info

Artikelen 1 tot 10 van 31 in totaal

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Page:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4